Uğur Dündar, vuku bulan olaylar konusunda emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ'ın 27 Kasım 2021 günü yayınladığı söyleşisinde "Ukrayna Krizi" ile ilgili tespitlerinin yerinde olduğunu belirtti.
UĞUR DÜNDAR'IN YAZISI ŞÖYLE:
Rusya Ukrayna’ya neden saldırdı?
Tüm öngörüleri gerçekleşen emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ, bir kez daha haklı çıktı
Değerli okurlarım,
Tüm öngörüleri doğru çıkan emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ ile, 27 Kasım 2021 günü bu köşede yayımlanan söyleşimizde ABD-NATO ile Rusya arasında giderek tırmanan “Ukrayna Krizi”ni ele almış, ABD Başkanı Biden'in bu konuda Türkiye'den ne gibi taleplerde bulunabileceğini yorumlamıştık.
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırı, Elekdağ'in o söyleşide dile getirdiği endişelerini haklı çıkardı.
‘Peki bundan sonra neler yaşanabilir?', ‘Türkiye ne yapmalı?' gibi zihinlere takılan tüm sorulara da cevap veren o söyleşiden satır başları:
ŞÜKRÜ ELEKDAĞ (ŞE): Roma toplantısında Biden'ın Türkiye'ye bakışındaki büyük değişikliği yansıtan şaşırtıcı gelişmelere değineceğim. Biden, “ABD'nin Türkiye'ye önemli bir NATO müttefiki ve stratejik ortak olarak baktığını” vurguladı… Sonra Erdoğan'la birlikte “Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri daha güçlendirmek için irade beyanında” bulundu. Bu maksatla taraflar aralarındaki sorunların ele alınacağı geniş kapsamlı bir “ortak mekanizma- çalışma grubu” kurulması hususunda mutabık kaldılar. Sonra da Biden, Türkiye'nin 40 adet “Blok 70 F-16 uçağı” ve 80 modernizasyon kiti satın almak hususundaki talebinin, Kongre'nin onayını almaktaki güçlüklere rağmen desteklemeyi vadetti. Beyaz Saray ve ABD yetkililerinin açıklamalarından, Washington'un “S-400 meselesi halledilmeden ikili sorunların çözümünü ele almayız” dayatmasından vazgeçtiğini, ikili çetrefil sorunların paranteze alınıp, ilişkileri ortak çıkarlara odaklanarak geliştirme yaklaşımını kabul ettikleri anlaşılıyor. Taviz konusuna gelince… Batı basınında bu tavizin, Türkiye'nin İran'a yönelik politikasını ABD'yi tatmin edecek şekilde “revize” etmesi olduğu yolunda haberler çıktı. Ancak, ABD bununla yetinmez. Üstelik Biden, İran'la müzakereye oturarak 2015 yılında imzalanan “5+1 nükleer anlaşması” temelinde yeni bir anlaşma akdetmek istiyor. Biden, F-16 talebi karşılığında Türkiye'den ABD global stratejisinde önemli bir ihtiyacı karşılayacak nitelikte bir taviz ister.