33 plakalı Mersin, Akdeniz bölgesinde, Akdeniz, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mezitli, Mut, Silifke, Tarsus, Toroslar, Yenişehir ilçelerini, Mersin üniversitesini, içine alan büyük şehir statüsünde, ülkemizin en büyük ihracat limanlarından olan, Akdeniz’in incisi güzel Mersinimizdir.
Mersin ilimizde, Anadolu’da tarih öncesi ve sonra yaşamış, devlet ve medeniyetlerin, tüm hatıralarını ve izlerini taşır. Bunların bazıları, Frigler, Lidyalılar, Finikeliler, Hititler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Beylikler (Karamanoğulları, Ramazanoğulları), Haçlılar, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti’ni sayabiliriz. Mersin'de UNESCO’ya bağlı dünya insanlık mirasları, Alahan Manastırı, St. Paul Kilisesi ve Kuyu’su, Mamure Kalesi, Korykos Antik Kenti, listesindedir.
Mersin’in bir liman şehri olması, uluslararası ticaretin yapılıyor olması, Mersin ekonomisinin temellerini teşkil eder. Ülkemizin ihracat ve ithalatının büyük bir kısmı Mersin’den yapılır. Mersin'in serbest bölge olması, yüzlerce şirkete ev sahipliği yapması, Mersin-Tarsus organize sanayisinde yüzlerce firmanın çalışması, var olması ülkemiz ekonomisi açısından da çok önemlidir. Mersin'de tarıma bağlı meyvecilik, sebzecilik, turunçgillerin yetiştirilmesi ihraç edilmesi ekonomimize ayrı bir katkı sağlar ve çok önemlidir. Mersin'in yaz kış bu üstünlüğü mevcuttur. Mersin'de yaz kış yetişen iç ve dış pazarları gönderilen ürünlerin başında, muz, turunçgiller, çilek, pepino, ananas, salatalık, domates, kayısı, ceviz, kiraz, armut, şeftali ve her çeşit sebzeler gelir. Akkuyu Nükleer Santralı ülkemize enerji bakımından çok önemli bir değer katacaktır.
Mersin'de yetişip, devletimize ve milletimize hizmet eden büyüklerimizin ve değerlerimizin bazıları, Şahmeran, Rüştü Kazım Yücelen (İçişleri Bakanı), Ahmet Besim Özek (hakim, milletvekili), Mehmed Cemal Mersinli (asker ve siyasetçi), Niyazi Ramazanoğlu (Hariciye Vekaleti Müşavirliği, milletvekili), Kemal Çelik (hakim, milletvekili), Haldun Dormen, Abdülkadir Bulut (şair), Özdemir İnce, (şair, yazar, çevirmen ve gazeteci), Mehmet Nevid Kodallı (besteci), Cavit Orhan Tütengil, (sosyolog ve akademisyen), Atıf Yılmaz Batıbeki (film yönetmeni), Haşmet Zeybek, Ümit Yaşar Oğuzcan (şair), Ahmet Mete Işıkara (bilim insanı, jeofizik mühendisi), Ahmet Kireççi (güreşçi), Mehmet Doğan Cüceloğlu (psikolog), Bergen, Musa Eroğlu (halk müziği sanatçısı), Danyal Topatan, Didem Taslan ve daha birçokları.
Bu yazımızda Mersinli değerlerimizi hatırlamış oluyoruz. Bu değerlerden vefat edenlere Allah’tan (C.C.) rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun. Yaşayan tüm Mersinlilere sağlıklar ve başarılar diliyorum. Arz ederim. Saygılarımla.
Prof. Dr. Mehmet KAYA