23 plakalı Elâzığ, Doğu Anadolu bölgesinin güney batısında, yukarı Fırat ve GAP bölgesinde yerleşmiş, Karakoçan, Palu, Kovancılar, Arıcak, Baskil, Sivrice, Maden, Alacakaya, Ağın, Keban ilçeleri ile Fırat Üniversitesi’ne sahip, deprem bölgesinde yer alan, tarihi, güzel bir ilimizdir.
Elâzığ ilimiz de Anadolu’da 4000-5000 yıl önce yaşamış uygarlık ve medeniyetler kültürel hatıra ve izlerini günümüze taşır, bunların bazılarını Hurriler, Urartular, Hititler, Romalılar, Bizanslılar, Emevîler, Abbasiler, Selçuklular, Akkoyunlular, Karakoyunlular, Beylikler (Dulkadiroğlu, Artukoğulları), Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti’ni sayabiliriz. Elazığ’dan dünya mirasına (UNESCO’ya) Harput tarihi kalesi kayıtlıdır. (Urartular)
Elâzığ’ın ekonomisinin içinde, GAP’ın yer alması nedeni ile tarım (meyve, sebze, buğday, arpa, pirinç, şekerpancarı, armut, elma, kayısı, ceviz, dut, badem, lahana, çilek, kavun, karpuz ve daha birçokları), hayvancılık (küçükbaş, büyükbaş), madencilik (bakır, krom, kurşun, mermer ve daha birçokları), sanayi (un, deri, şeker, çimento, pamukyağı, pamuk ipliği, kiremit, yün, süt, yem, azot, fosfat, kireç, plastik boru, tüp gaz, kağıt, tekstil, matbaacılık, mermer, ayçiçeği, mobilya, sabun ve daha birçokları) yer alır.
Elâzığ ilimizden olup da devletimize, milletimize hizmet eden büyüklerimizden ve değerlerimizden bazıları, Metin Sözen, Dr. Hamdi Suat Aknar (patolojinin kurucusu), Fevziye Abdullah Tansel (edebiyatçı), Kemal İnci (yönetmen), Nurhan Nur (oyuncu), Baki Tamer, Mehmet Ağar (bürokrat, siyasetçi), Arslan Kaçar, Bülent Serttaş, Erol Köse, Esat Kabaklı, Fatih Kısaparmak, Kadir Çöpdemir, Mustafa Keser, Zübeyr Şaşmaz, Haşim Çakırbay (tıp doktoru) ve daha birçoklarını yazabiliriz.
Bu yazımızda Elazığlı değerlerimizi hatırlamış oluyoruz. Bu değerlerden vefat edenlere Allah’tan (C.C.) rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun. Yaşayan tüm Elazığlılara sağlıklar ve başarılar diliyorum. Arz ederim. Saygılarımla.
Prof. Dr. Mehmet KAYA