Mustafa Kemal Atatürk’ten Fransız büyükelçiye;
"Hatay benim şahsî davamdır. Şakaya gelmeyeceğini bilmelisiniz”
31 plakalı Hatay ilimiz, Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz’in kıyı şeridinde, İskenderun körfezini içine alan, Antakya, Altınözü, Tarsus, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ, Yayladağ 16 ilçeyi içine alan, tarihi insanlık tarihi ile eş zamanlı olan, Musevilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık için çok önemli değerlere sahip, deprem bölgesinde yerleşim gösteren önemli bir ilimizdir.
Hatay ilimizde Anadolu’da ve ön Asya’da kurulan, yaşayan medeniyetleri oluşturan, tüm devlet ve uygarlıkların hatıra ve izlerini günümüze taşır. Bu devlet ve uygarlıkların bazıları, Babiller, Asurlular, Sümerler, Urartular, Hititler, Romalılar, Bizanslılar, Emeviler, Abbasîler, Selçuklular, Beylikler, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti’ni söyleyebiliriz. Romalılar döneminde Hz. İsa’nın da son akşam yemeğinin 12 havarisi ile Antakya’da yemesi, tutuklanması, çarmığa gerilmesi, ilk İncil’in de burada yazılması hikayeleri de önemli hatıralar olduğunu söyleyebiliriz. Hatay’da St. Pierre Kilisesi (Hristiyanlığın ilk kilisesi olarak bilinir), Titus Tüneli, UNESCO dünya mirasına kayıtlıdır. Habib-i Neccar Camisi, Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk camidir ve oda Hatay ilimizde yer alır.
Hatay ekonomisinde, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Amik ovasının tarımsal ürünleri ve potansiyeli, tarım ve tarıma dayalı sanayii önemlidir. Hatay bölgede bir ticaret merkezi konumundadır. Ticaretin de el sanatları, dericilik, ayakkabıcılık, mobilyacılık başta gelir. Hatay ülkemizde İstanbul’dan sonra en çok kara yolu ile yük taşımada ikincidir.
Hatay’da yetişip bölgeye ve ülkemize hizmet eden, büyüklerimizin bazılarını Suphi Bereket (1. Suriye Cumhurbaşkanı), Tayfur Sökmen (Hatay Devlet Başkanı, milletvekili), Abdurrahman Melek (Hatay Devleti Başbakanı, milletvekili), Şükrü Sökmensüer (Türkiye İçişleri Bakanı), Ahmet Bilgin (siyasetçi), Jaklin Güner (İş insanı), Sadullah Ergin, Sabahattin Adalı, Atiye (Müzisyen), Selami Şahin (Müzisyen), Karsu Dönmez (Müzisyen), Kalben (Müzisyen), Mert Fırat (Oyuncu), Gökhan Güney (Müzisyen), Hamdi Alkan (Sanatçı ve Yapımcı), Uğur Aslan (Oyuncu), Şebnem Sönmez (Oyuncu), Selçuk İnan (Futbolcu), Gökhan Zan (Futbolcu), İsmail Köybaşı (Futbolcu) ve daha birçoklarını söyleyip yazabiliriz.
Bu yazımızda Hataylı değerlerimizi hatırlamış oluyoruz. Bu değerlerden vefat edenlere Allah’tan (C.C.) rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun. Yaşayan tüm Hataylılalara sağlıklar ve başarılar diliyorum. Arz ederim. Saygılarımla.
Prof. Dr. Mehmet KAYA