1 saatlik yayın içerisinde reklamların toplam süresi 12 dakikadan ve 6 kezden fazla olmayacak.Reklam ve programlarda çocukların rol almasından, reklam sürelerine, sponsorluk ve ürün yerleştirme uygulamalarına kadar pek çok konuda yeni yayın standartlarını içeren yönetmeliğin Ramazan Bayramı'ndan sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.
RTÜK'ün yönetmelik çalışmaları ilk olarak, çocuklara yönelik ürünlerin reklamlarında çocukların rol almamasına ilişkin düzenlemeyle gündeme geldi.
Hazırlanan yönetmelik taslağının görüşe açılmasıyla birlikte, yayıncılık ve reklam sektöründen Üst Kurul'a pek çok görüş ulaştı. Görüşleri değerlendiren Üst Kurul, çocuklara yönelik ürünlerin reklamlarında çocukların rol almamasına ilişkin düzenlemeyi yönetmelik taslağından çıkardı. Bunun yerine BM Çocuk Hakları Sözleşmesi esas alınarak yayınlarda çocukların istismar edilemeyeceği hükmü getirildi.
Çeşitli programlarda rol alan çocukların istismarının önlenmesine yönelik ülke örneklerini inceleyen RTÜK'ün, çocukların hangi koşullarda çalıştırılabileceğini düzenleyen yönetmelikte yayıncılık sektörüne ilişkin bir hüküm olmaması nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile temas kurması bekleniyor.
REKLAMLARLA İLGİLİ DÜZENLEMELER
Reklam yayınlarıyla ilgili düzenlemeler de Üst Kurul tarafından netleştirildi. Buna göre, 1 saatlik yayın içerisinde reklamların toplam süresi 12 dakikadan fazla olmayacak.
Yayın kuruluşları program bütünlüğünü bozmamaya özen gösterecekler ve bir saatlik yayın süresi içerisinde en fazla 6 kez reklama çıkabilecekler.
Sponsorlar programın başında ve sonunda 5'er saniye süreyle görünüp, programı kimin sunduğu bilgisini sesli olarak verebilecek. Bu sırada ekranda bir de ürün reklamı yapılmasına müsaade edilmeyecek.
Reklam kuşağına geçişlerde tam ekran “reklam kapağı” kullanılarak, program hizmetinin reklamlardan tamamen ayırt edilmesi sağlanacak. Reklam kapağında ayrıca bir ürünün reklamının yapılmasına izin verilmeyecek.
İlk kez yeni yasayla yayıncılık mevzuatına giren ürün yerleştirme uygulamalarında dijital yerleştirmeye izin verilecek. Böylece ürün yerleştirmelerde de reklam verenin asıl muhatabının yapımcı ya da oyuncu değil, doğrudan doğruya yayın kuruluş olması sağlanacak.