Akşam yazarı Yurtsan Atakan, bugün köşesinde ilginç bir yazı yazdı ve Kağıt ile Tablet bilgisayarlar arasındaki ilişkileri anlattı.
"Evet doğru, e.kitap satışları kağıda basılı kitap satışlarını ilk kez geçmeyi başardı. Amerikan Yayıncılar Birliği'nin yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, 2011'in şubat ayında kağıda basılı kitaptan daha fazla e.kitap satıldı." diyen Atakan köşesinde Hürriyet yazarı Cengiz Semercioğlu'nun yazısını da yerden yere vurdu.
Cengiz Semercioğlu da bu gelişmeyi dayanak alarak, gazetelerin tablet versiyonlarının birkaç yıl içinde kağıda basılı gazetelerden daha fazla satacağını iddia ediyor.
Tablet gazeteyi, bambaşka bir mecra olduğu için kağıt gazetenin rakibi ya da alternatifi olarak görmenin yanlış olacağını yazmıştım. Cengiz kabul etmiyor, ikisini birbirinin rakibi olarak görüyor.
Elektronik kitap gelirinin şubat ayında ABD'de 90 milyon dolar, kağıda basılı kitap gelirinin ise 81.2 milyon dolar olarak gerçekleşmiş olmasını, elektronik gazete gelirlerinin de gün gelip kağıt gazete gelirlerini geçeceğinin göstergesi olarak sunuyor.
Önce bir yanlışı düzelteyim. ABD'de kağıda basılı kitaplardan elde edilen gelir 81.2 milyon dolar değil. Sadece yetişkin kategorisindeki kitapların satış geliri bile 156.6 milyon doları buluyor. Buna 58,5 milyon dolarlık çocuk kitapları gelirleri dahil değil.
E.kitap satışları kağıda basılı kitap satışlarını geçti derken kastedilen satış gelirleri değil, satış adetleri. Benzer bir istatistik şubat ayında Amazon'dan da gelmişti
(...) Cengiz, gazete yayıncılarının yanlış uygulamalarından etkilenmeyecek kadar iyi bir tüketici olduğunu söylüyor. Sadece tüketicilik değil, yayıncılık bilgisi ve deneyimine de güvenirim Cengiz'in. Benim bahsettiğim ise tüketicilik ve yayıncılık bilgisine ek olarak işin teknolojik ve dijital yayıncılık kısmıyla ilgili.