100 yıldan bu yana teknoloji liderliği ve yönetim becerileri ile birleştirdiği çalışmalarıyla küresel büyümeye katkıda bulunan IBM, sürekli keşfetme yeteneğiyle de yenilenen bir kurum olmaya devam ediyor. IBM Türk 16 Şubat 2011’de Swissôtel’de düzenlediği IBM Çözümler Zirvesi 2011’de iş dünyasının önde gelen liderlerini, üst düzey yöneticilerini ve bilişim uzmanlarını, ‘Akıllı Dünya’ kapsamında önerdiği endüstri çözüm ve hizmetleriyle buluşturdu. Zirvede, IBM’in ‘Akıllı Dünya’ vizyonunun ve stratejilerinin gerçeğe dönüştürülerek, iş analitiği optimizasyonu ve bulut bilişim araçları aracılığıyla, endüstrilerin daha akıllı gelişmelerine yardımcı olacağı çözümler sergilendi.
İş analitiği ve optimizasyonuna yönelik bilgi veren IBM İş Değerleri Enstitüsü Lideri Peter Korsten iş analitiğinin artık bir yönetim disiplini haline geldiğini söyledi. “İş analitiğinin üst yönetimin ajandasına girmesini sağlayan, dijital verilerin miktarındaki olağanüstü patlama oldu. Veriler kurumsal veri depolarında yılda %50 hızla büyüyor. Bu veri büyümesinin %80’inin bloglardan, e-postalardan, müşteri yorumlarından ve videolar gibi kaynaklardan gelen yapısal olmayan veriler olduğu tahmin ediliyor. Bunların anlaşılması ve analiz edilmesinin büyük çaba gerektirdiği görülüyor” diyen Korsten, “İş analitiği, gerek veritabanlarında belli yapılarda tutulan, gerekse yapısı olmayan verileri dikkatle inceleyip, bunlar üzerinde bir sezgi ve anlayışa vararak, eyleme çevrilecek kararlar verilmesine yardımcı oluyor. Günümüzde bu işlem şirketlerin başarısı için temel bir gereklilik haline geliyor” diye ifade etti.
Korsten “IBM, 2015’e kadar iş analitiği ve optimizasyonu gelirlerinin 16 milyar dolar olacağını tahmin ediyor. Son beş yılda IBM analitik yeteneklerini geliştirmek üzere 24 satın almaya 14 milyar dolar yatırım yaptı. Yalnızca analitiğe odaklanan binlerce iş danışmanı ve matematikçi var ve şu ana kadar 500’e yakın analitik patent satın alınmış bulunuyor. Çeşitli endüstrilerdeki iş analitiği ve iş zekası başarı öyküleri arasında sağlık, perakende zincir mağazaları, üretim, sigorta ve devlet uygulamaları gibi önemli projeler yer alıyor” diye aktardı.
IBM Ortadoğu ve Doğu Avrupa Genel Müdürü David Stokes’un konuk olarak katıldığı zirvenin ikinci bölümünde, Türk iş dünyasının önde gelen sektörlerinin üst düzey isimleri değişen ekonomi dinamiklerini ve stratejik rekabeti konuştular. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. CEO’su Ali Pandır, Index Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Zorlu Enerji Elektrik A. Ş. Genel Müdürü Mehmet Arif Özozan, Yapı ve Kredi Bankası Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer, THY A.O. Bölgesel Uçuşlar Başkanı Sami Alan ve Groupama Sigorta ve Emeklilik Genel Müdürü Yılmaz Yıldız “ İş Analizinden, Stratejik Rekabete” isimli panelde yükselen bilgi ve veri kirliliği içerisinde iş analitiği yöntemlerinin artan önemini ve bundan faydalanarak karar alma süreçlerinin nasıl iyileştirilebileceğine dair çözümlerini ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.
Zirvede, vizyonu gerçeğe dönüştüren IBM, endüstrilerin akıllı gelecek planları için etkinliği kanıtlanmış endüstrilerin çözüm ve başarı öykülerini sundu ve benzer sorunları yaşayan diğer endüstrilerdeki şirketlerin bu deneyimlerden faydalanarak yeni fırsatları görmelerine ve paylaşmalarına katkıda bulundu. Zirvede derinlemesine sektörel çözüm oturumlarının yanı sıra, akıllı bir dünya kurmada önem taşıyan yapıtaşlarını kavramaya yardımcı olacak oturumlara ve demolara da yer verildi.