Ekrem İmamoğlu’na katıldığı bir YouTube yayınında, “Cumhurbaşkanı adayı gösterilmezseniz bağımsız aday olur musunuz?” diye soruldu.
İŞTE ABDULKADİR SELVİ'NİN YAZISI
Ne cevap vermesini beklersiniz.
Eğer Millet İttifakı ortakları beni ortak aday olarak göstermezlerse aday olmam, diyebilirdi.
Muhalefetin ortak adayı kim olursa onu sonuna kadar desteklerim, demesi beklenirdi.
Ben CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkanı’yım. Benim Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı gündemde. Eğer CHP Genel Başkanı ortak aday olursa ben aday olmam var gücümle desteklerim, demesi şaşırtıcı olmazdı.
KİMİ İMA ETTİ?
Ama o ne dedi? Yine aday değilim demedi.
Tam aksine, “Bireysel ihtiras ve hedefler geliştirmenin bu döneme çok büyük bir zarar vereceğini hatta ihanet olacağını biliyorum. Doğru kararın günü geldiğinde verilmesinden yanayım” diye konuştu.
Peki İmamoğlu kime mesaj verdi? Kendi kendine mesaj vermediğine göre?
İmamoğlu’nun bu sözleri kulislerde, Kılıçdaroğlu’na, “Bireysel hırsların uğruna cumhurbaşkanlığı seçimini tehlikeye atma” mesajı olarak değerlendirildi.
6 LİDER NEDEN HEYECAN UYANDIRAMADI
6 muhalefet lideri 28 Şubat’ın yıldönümünde güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e dönüşle ilgili deklarasyonu kamuoyuna açıkladılar.
41 sayfadan oluşan deklarasyon için 6 partinin genel başkan yardımcıları 6 ay süren bir çalışma yaptılar.
2023 seçimlerine giderken 6 partinin en önemli vaadi Parlamenter Sistem’e dönüş oldu.
Ama bu kadar iddialı bir vaatte bulunurken, Parlamenter Sistem’e nasıl dönüleceği, cumhurbaşkanlığı seçiminin nasıl yapılacağı konusunda en ufak bir bilgi vermediler.
CUMHURBAŞKANI NASIL SEÇİLECEK?
Parlamenter Sistem’de en büyük krizler cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşandı. En son 367 krizini hatırlamak yeter.
2014 seçimlerinde de Parlamenter Sistem vardı. Ama cumhurbaşkanını halk seçti. Öyle mi yapacaklar? Eğer cumhurbaşkanını halk seçecekse birinci turda 50 artı bir arayacaklar mı, ikinci tura en fazla oy alan iki aday mı kalacak?
Yok biz eski Parlamenter Sistem’de olduğu gibi Meclis’te seçeceğiz diyorlarsa o zaman birinci turda kaç oy aranacak? İkinci, üçüncü ve dördüncü turlar nasıl olacak?
Bunları yazmak gerekiyor. Bu oranlar benim için önemli değil ama 367 Sabih için önemli. Sonra Sabih Kanadoğlu’nu kızdırırsınız.
Hadi diyelim Anayasa’yı değiştirdiler, cumhurbaşkanlığı seçimini Meclis’e yaptıracaklar. Ama iş orada da bitmiyor.
Başkanlık Sistemi’ne göre seçilmiş bir cumhurbaşkanı olduğu için onunla devam mı edecekler yoksa o da istifa edip Meclis’te yeniden seçilmesi mi gerekecek?
ANAYASA NASIL DEĞİŞECEK?
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden Parlamenter Sistem’e geçebilmek için Anayasa’nın değişmesi gerekecek.
Muhalefetin bunun hem takvimini vermesi ve bir de bu işin nasıl olacağını açıklaması gerekiyordu.
Örneğin 2 yıl içinde yeni Anayasa’yı yapacağız, sonra bunu referanduma götüreceğiz demelilerdi. Ama orada da bir sorun var. Anayasa’yı değiştirebilmek için muhalefetin oylarını en az yüzde 40, ortalama yüzde 60 oranında arttırması gerekiyor. Çünkü Anayasa’yı değiştirmek için referandum yoluyla olursa 360, referandumsuz olursa en az 400 milletvekiline ulaşmaları gerekiyor.
Referanduma giderlerse de bu kez evet oylarının hayır oylarından fazla çıkması gerekiyor.