Science dergisinin 26 Haziran tarihli sayısında yayınlanan bir makalede, mühendislerin düşük maliyetlerle daha fazla veri taşınması konusunda çalışmalar yaparak fiber optik veri iletimi için kapasite sınırını aşmayı başardıkları yer aldı.
San Diego'da bulunan Kaliforniya Üniversitesi Qualcomm Enstitüsü'nde yapılan deneylerde, elektrik mühendisleri yüksek maliyetli elektronik rejeneratör ve repeater kullanmadan optik sinyallerin gücünü 20 kat oranında arttırmayı başardı.
Bilim adamları, sadece standart amplifikatörler ile donatılmış fiber optik kablolar aracılığıyla 12.000 kilometre (7,456 mil) sinyal göndererek rekor kırdı. Bu da artık optik sinyallerin kalitelerinde bozulma yaşanmadan daha uzun mesafelere iletilebileceğini gösteriyor. Dönüm noktası olarak belirtilen "Frekans Tarak" kavramının ise sinyal bozulması ile ilgili problemleri ortadan kaldırdığı belirtiliyor.
Qualcomm Enstitüsünden yazar Nikola Alic ise Science dergisine yaptığı açıklamada: "Bizim yaklaşımımız sinyalleri uzak mesafeye herhangi bir repeater (tekrarlayıcı) gereksinimi olmadan ulaştırıp güç sınırını ortadan kaldırıyor" diyerek görüşlerini belirtti.
chip.com