Güvenli İnternet çalıştayı gerçekleşti
Güvenli İnternet çalıştayı gerçekleşti
 
Her yıl düzenlenen Güvenli İnternet Günü etkinlikleri 8-9 Şubat tarihlerinde gerçekleştirildi.Ankara’da yapılan çalıştayda güvenli ve bilinçli internet kullanımına dikkat çekilerek başta gençlerin ve ...
18 Şubat 2011 - 04:18

08 Şubat 2011 tarihli çalıştaya İnternet Kafe meslek temsilcileri olarak 15 kişi, İlgili kamu kuruluşlarından 15 kişi ve diğer sektör temsilcilerinden 10 kişi katıldı.

İnternetin güvenli kullanımı ile ilgili konularda toplumun bilinçlendirilmesi için birçok etkinlik düzenlenen etkinliklerde her yıl farklı bir temayı ön plana çıkarılıyor. Bu etkinliklerle çocuklar ve gençler başta olmak üzere tüm kullanıcılara güvenli bir İnternet ortamı sağlanması hedefleniyor.

İnternet kurulu ev sahipliğinde yapılan bu seneki etkinliklerin ana teması “Hayatın Sanal Gerçeği:İnternet”, sloganını ise “Sanal Oyna,Gerçek Yaşa” oluşturdu.

Bu tema, özellikle gençlerin sosyal ağlar ile online oyun platformlarında geçirdikleri süreler artarken,onların karşılaşabileceği muhtemel risklerden haberdar olmalarını sağlamak için seçildi.

Bu çerçevede 8 Şubat 2011 tarihli çalıştayda fiziki koşullar ve altyapı; denetleme ve ceza  işlemleri;  işletmecilerin yıllık eğitimi; mevzuata ilişkin sorular gündem konuları olarak ele alındı.

Çalıştay’dan çıkan somut öneriler ;

1. İnternetin bilinçli ve güvenli kullanımına yönelik toplumsal farkındalığın artırılması için çalışmalar yapılmalıdır.
2. Ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılarının (internet kafeler) fiziksel ve hizmet standardizasyonu gerçekleştirilmelidir.Kalite standartları (yıldız veya bayrak sistemi gibi) hiyerarşik olarak belirlenmelidir.
3. Fiziki şartların geliştirilebilmesi için,internet kafeler maddi olarak desteklenmelidir.(Kosgeb veya evrensel hizmet gelirleri ile projelendirilerek desteklenebilir. Alternatif gelir kaynakları bulmak için,sosyal projeler veya AB fonlarından yararlanılabilir.)
4. İnternet kafelere ilişkin olumsuz algıların giderilmesine yönelik sosyal ve kültürel etkinliklere ağırlık verilmelidir.
5. Denetleme işlemlerinin ortak bir standarda kavuşturulması için denetim kitapçığı hazırlanmalı,denetleme komisyon üyeleri ve bütçesi belirlenmeli,ortak bir denetleme formu oluşturulmalı ve İçişleri Bakanlığı teftiş rehberine denetleme konusu girmelidir.
6. Denetleme işlemlerinin uzman kişilerce yapılması sağlanmalıdır.İlgili bakanlıklara bu hususta kadro tahsis edilmelidir.
7. İnternet kurulu tarafından,internet kafelerin algısı ve kullanıcı profili araştırması yapılmalıdır.
8. Online oyunlar konusunda kriterler geliştirilmeli ve sınıflandırma yapılmalıdır.
9. Eğitim seminerleri devamlı olarak düzenlenmelidir. Sürekli düzenlenen eğitimler internet üzerinden gerçekleştirilebilmelidir.
10. İşletmecilere düzenlenecek eğitimin içeriği modüler hale getirilmelidir.
11. Yönetmeliklerin normlar hiyerarşisi ve kanunilik ilkesine uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerekir.
12. Mevzuatta öngörülen cezalar;önce uyarı,sonra kınama,eğitim ve kademeli para cezası olarak uygulanmalıdır.
13. Tartışılan konulara ilişkin ihtisas çalıştayları yapılmalıdır.

“CİDDİ RİSKLER VAR” 
Tüm İnternet Evleri Derneği (TİEV) Genel Başkanı Yusuf Andiç, internetin kullanıcı açısından ”tek başına ve savunmasız bir mecra olduğunu”, interneti bilinçsiz ve gerekli ekipmanlar olmadan kullananların çeşitli olumsuzluklar yaşayabileceğini söyledi.

Andiç AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün ”Güvenli İnternet Günü” olduğunu ifade ederek, bu yılki ana temanın ”Hayatın Sanal Gerçeği: İnternet”, sloganının ise ”Sanal Oyna Gerçek Yaşa” olduğunu bildirdi.

”Güvenli İnternet Günü’nde toplumu internet kullanırken farkında olmadığı güvenlik açıkları konusunda bilinçlendirmek, internetin doğru ve bireye zarar vermeyecek şekilde kullanılması yönünde farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor” diyen Andiç, ”İnternetin yararları var ancak internet doğru ve bilinçli kullanılmadığı zaman tehlikeli olabiliyor. Kişisel bilgilerin gizliliğinden tutun da özel hayatın mahremiyetine kadar birçok içerik haberimiz olmadan çalınabilir ve kötü amaçlı kullanılabilir. Güvenli İnternet Günü bu konuların tartışılması ve gündeme getirilmesi açısından önemli” dedi.

Yusuf Andiç, interneti kullanırken çeşitli sorunlarla karşılaşılmaması için önlemler almak gerektiğini, önlem alınmadığı ve bilinçsiz davranıldığı takdirde olumsuzluklarla karşılaşılabileceğini vurguladı.

Bilgisayarın güvenliğinin kontrol edilmesi ve çeşitli programlarla denetlenmesinin önemine işaret eden Andiç, ”İnternet tek başına olduğumuz savunmasız bir mecra. Burada hangi yaşta olursanız olun, bilinçsizseniz ve gerekli ekipmanlara sahip değilseniz başınıza olmadık şeyler gelebilir. Basit teknikler ve yazılımlarla kendinizi sanal hayatta anonim yapabilirsiniz. Güvenmediğiniz kişilerle görüşmez, doğruluğundan emin olmadığınız sitelere gerçek bilgilerinizi girmezseniz basit ama çok önemli bir tedbir almış olursunuz. Bilgisayarınızı virüs ve trojan benzeri programlardan sürekli temizlemeniz, bilgilerinizin istemediğiniz kişilerce ele geçirilmesini önleyebilir” diye konuştu.

”ÇOCUKLAR KORUNMALI”
Andiç, Güvenli İnternet Günü’nün öncelikle gençleri ve çocukları bilinçlendirmeyi hedeflediğini, bu yılki temanın da ”internet kullanımının önemli bir kitlesini oluşturan gençleri hedef aldığını” vurgulayarak, şunları kaydetti:

”Gençler özellikle on-line oyunlar eliyle zamanlarının önemli bir kısmını internete bağlı geçiriyor. Saatlerce bilgisayar başında sanal karakterlerini yöneten bu gençlerin farkında olmadıkları ciddi riskler var. Bunlar, sanalda kurulan ilişkilerin gerçeğe taşınması olarak örneklendirilebilir. Oyun oynarken firmalar gelir elde etmek için size bazı ürünler satmaya çalışabilir. Bilinçsiz kullanıcı burada da risk altına alınıyor. Bu ve buna benzer birçok güvenlik riski nedeniyle seçilen tema internetin eğlence kısmını yani en çok kullanıldığı yönünü ele alıyor.

Oyun sektörü her yönüyle ele alınması gereken ve ülkemizde halen ekonomik boyutunun çok altında akademik ve hukuksal açıdan düzenlenebilen bir sektör. Kendi başına değerlendirilmeli ve güvenliği internet kadar özel ve ayrı düşünülmeli. Çocukların özellikle tanıdıkları kişilerden parayla karakter veya oyun özelliği satın almalarının önüne geçilmesi gerekiyor. Sanalda ailesinin kredi kart bilgilerini çalan çocuklara sıkça rastlanabiliyor. Ödeme sistemlerini çocukların kullanamayacağı hale getirmek için çözüm üretmekte fayda var. Sanal satışların kayıt altına alınabilmesi çözüm için en önemli yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Ailelerin çocuklarını belli sürelerde ve mutlaka izleyebilecekleri ortamlarda oyun oynamalarını sağlamaları ve mutlaka sınırlamaları gerekiyor. Tamamen yasaklamak çözüm değil. Ancak oynayacakları oyunları seçmeleri şart. Oyunlarla ilgili uluslararası yaş sınırlamalarını bulup uygulamalarında yarar görüyorum.”

“TEMEL İNSAN HAKKI OLMALI”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, CHP olarak internet hizmetlerine erişimi temel bir insan hakkı olarak gördüklerini belirterek, ”CHP, internetin özgürlüğe kavuşturulması ve internet altyapısının tüm topluma internet erişimi sağlayacak bir biçimde güçlendirilmesini ‘Bilgi Toplumu’ hedefinin ana unsurlarından biri olarak kabul etmektedir” ifadesini kullandı.

Halıcı, ”Güvenli İnternet Günü” nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Her yıl başka bir temanın ön plana çıkarıldığı ”Güvenli İnternet Günü”nde bu yıl gençlerin giderek zamanlarının daha çoğunu geçirdikleri sosyal ağlar ve oyun platformlarının ele alındığını vurgulayan Halıcı, mesajında şunları kaydetti:

”Büyük toplumsal ve ekonomik etkileri olan bu ağlar ve platformlar önemli fırsatlar ve olanaklar yanında, kullanıcılar için bilgi güvenliğinden sağlık sorunlarına kadar bir dizi ciddi risklere de kapı açıyor. Bu bakımdan 2011 Güvenli İnternet Günü’nü bu sorunlara ve risklere karşı toplumdaki farkındalığı artırmak, gerekli yasal ve teknik tedbirleri almak, eğitim kuruluşları ve aileler başta olmak üzere ilgililerin dikkatini konuya yöneltmek için bir fırsat sayıyoruz.

Bu vesileyle internetin düzenlenmesi konusuyla ilgili olarak AKP Hükümetinin yarattığı ve halen süren olumsuzluklara da tekrar dikkat çekmek isteriz. Türkiye, genç ve dinamik nüfusunun verdiği güçle internetin gelişiminden en çok fayda sağlayacak ülkeler arasında gelmesine karşın bu potansiyelini yeterince değerlendirememektedir. İnternet altyapısının zayıflığı, internet erişiminin pahalılığı gibi faktörlerin yanı sıra, internetin vaat ettiği özgürlükçü ortamı kabullenmekte güçlük çeken yasakçı ve sansürcü zihniyetin etkileri de bu olumsuz gelişmede rol oynamaktadır.

İfade özgürlüğünün önünde bir engel teşkil eden 5651 numaralı yasanın yerine yeni bir düzenleme yapılmalı ve bu yöndeki çalışmalar, ilgili tüm tarafların görüşlerini ifade edebilecekleri bir tartışma sürecinden sonra gerçekleştirilmelidir.”

Halıcı, CHP olarak internet hizmetlerine erişimi günümüzde temel bir insan hakkı olarak gördüklerini belirterek, ”İnternetin özgürlüğe kavuşturulması ve internet altyapısının tüm topluma internet erişimi sağlayacak bir biçimde güçlendirilmesini ‘Bilgi Toplumu’ hedefinin ana unsurlarından biri olarak kabul etmektedir” ifadelerini kullandı.

Bu haber 3357 defa okunmuştur.
E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik yazılan,
Diğer kişi ya da kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
 Onay bekleyen yorum yok.

Bu haber henüz yorumlanmamış...



Gri pasaportu kimler alabilecek?

‘Tüm İnternet Medyası Derneği’ Kuruldu
 
 
 
 
 
 
 
 
İnternet Medyası Sizin İçin Ne İfade Ediyor?
Vazgeçilmez
Gerekli
Mutlaka Olmalı
Gereksiz
 Sonuçları göster